|
Навчання грамоти - Форум
Навчання грамоти
|
Лілія | Дата: Вівторок, 23-Жовтня-2012, 20:37 | Повідомлення # 1 |
 Активний
Група: Модератори
Репутація: 9
Статус: Оффлайн
| Ми вивчаємо букву «ел» Чистомовка: Ло-ло-ло: Снігом землю замело. Ля-ля-ля: Стала білою земля. Лі-лі-лі: Ось замети чималі.
Віршик: Має Ярик капелюха. Натягнув по самі вуха. Капелюх ,як буква «ел» Не забудь її тепер.
|
|
| | |
Лілія | Дата: Четвер, 25-Жовтня-2012, 22:05 | Повідомлення # 2 |
 Активний
| Ми вивчаємо букву «ве»
Вишиванка Вишиваю вишиваночку Я для братика Іваночка. Вишиваночка у вишеньках Ягідками рясно вишита. Вся в мережках вишиваночка – Подарунок для Іваночка.
Чистомовка Ав-ав-ав – не лови гав. Ва-ва-ва – книжка нова. Ву-ву-ву – вип’ємо каву. Ув-ув-ув – новину почув. Ві-ві-ві – здивувались паві. Ів-ів-ів – льон зацвів. Во-во-во – намальовано криво. Ов-ов-ов – накололи дров. Ив-ив-ив – я квіти полив. Ви-ви-ви – чорні брови.[size=14]
|
|
| | |
Лілія | Дата: Понеділок, 05-Листопада-2012, 22:04 | Повідомлення # 3 |
 Активний
| Ми вивчаємо букву С с (ec) Сіло сонце на сосну, Сонно мовило: "Засну!" Сосни сонечко гойдали. Сосни сонечко благали: - Сонце, сонечко, не треба, Стане темно нам без тебе. (Г.Чубач) Чистомовки для розвитку фонематичного слуху. Са-са-са – вранішня роса (укусила оса). Су-су-су – заплели косу. Се-се-се – прочитали все. Си-си-си – зошит принесли. Сі-сі-сі – ідіть діти всі. Загадки Біленький, м'якенький Ненече пушок. Землі-трудівниці Зробив кожушок. (Сніг).
В теплих краях проживає, Міцні довгі ноги має. Є ще й крила – не летить, Проте швидко він біжить. (Страус).
Хто це лютою зимою У дворі стояв з мітлою? І прийшла весна – враз зник Мабуть, це був... (Сніговик).
Величезні має очі, Усе бачить серед ночі. (Сова).
|
|
| | |
Лілія | Дата: П'ятниця, 09-Листопада-2012, 17:26 | Повідомлення # 4 |
 Активний
| Ми вивчаємо букву К к (ка) Віршики Каченята йшли рядочком, Раптом гілочку знайшли, Із якої 2 листочки Вниз і вгору відросли. Качка, дітям: «ках-ках-ка» Придивіться: буква «Ка».
Буква Ка, Буква Ка, Ой, яка вона швидка! Наче хлопчик, Знявши руку, Витинає гопака.
Загадка Сорок сорочок, Сорок торочок, Всі одягає – Не застібає. (Капустина)
Чистомовки для розвитку фонематичного слуху. Ка-ка-ка — бігла ящірка прудка. Ку-ку-ку — я зустрів її в садку. Ке-ке-ке — скло прозоре і крихке. Ки-ки-ки — вишивала рушники.
|
|
| | |
Лілія | Дата: Вівторок, 13-Листопада-2012, 23:48 | Повідомлення # 5 |
 Активний
| Ми вивчаємо букву Р р (ер) Скоромовка Рак у річечку пірнув, раптом рибку ущипнув. Раче, раче-небораче, ти щипнув, а рибка плаче. © Леся Вознюк Джерело Чистомовка Ра-ра-ра: Дуже рада дітвора. Ар-ар-ар: Ми поїдем в зоопарк. Ро-ро-ро: Доберемось на метро. Ру-ру-ру: В зоопарку кенгуру. Ру-ру-ру: Риє кріт собі нору. Ру-ру-ру: Заєць обдира кору. Ра-ра-ра: Закінчилася в нас гра. Джерело Віршик Ромашки рвати ми ходили Над річкою в рясній траві. І раптом равлика зустріли Із ріжками на голові. Наталя ЗАБІЛА
|
|
| | |
Лілія | Дата: Неділя, 18-Листопада-2012, 17:34 | Повідомлення # 6 |
 Активний
| Ми вивчаємо букву П п (пе) Віршик Павучиха павучкам Пічку розпалила, Павучиха павучкам Пиріжки ліпила. Пиріжок, печись в печі, Ще пампушки й калачі. Попід тином павутина, З пиріжками – вся родина. Скоромовки Пугач хвалиться пінгвіну; - Півень дав мені пір'їну. Причеплю, причепурюся, Потім паві покажуся.
Купив папуга пилку, поклав на узгірку. Поки палку шукав, павук пилку украв.
|
|
| | |
Лілія | Дата: Понеділок, 19-Листопада-2012, 20:48 | Повідомлення # 7 |
 Активний
| Ми вивчаємо букву Т т (те) Чистомовка Та-та-та – гарна хатка у крота То-то-то – в ній дуже чисто Ту-ту-ту – тому й радісно кроту Ти-ти-ти – на дуді дудіти Ті-ті-ті – підемо до нього в гості. Віршик Тук-тук-тук, ток-ток-ток – Вибиває молоток. Ним ви цвяхи заб’єте, Схожий він на букву «Т».
|
|
| | |
Лілія | Дата: Четвер, 29-Листопада-2012, 23:34 | Повідомлення # 8 |
 Активний
| Ми вивчаємо букву Е е Віршик Ему мчить - не наздогнати, Ему - страус, птах, малята. Ефа в пустелі живе, де піски, Ефа - отруйна змія, малюки.
Загадки Не метелик і не пташка – Здогадатися не важко. Легкокрилі чародії У казках живуть і мріях. (Ельф)
Будувати помагає Довгу греблю і завод. Як він зветься – відгадай-но! … Так, звичайно! (Екскаватор)
|
|
| | |
Лілія | Дата: Четвер, 29-Листопада-2012, 23:55 | Повідомлення # 9 |
 Активний
| Ми вивчаємо букву Д д (де) Віршики Буква Де— Неначе дім, Височезний Дах на нім.
На дивані цілий день Дикобраз співав пісень. А надвечір з’їв дві дині Й спати влігся на перині. (дині справді улюблені ласощі дикобразів)ДжерелоMy WebPage Скоромовка
Будували дім бобри, Замість дому дві діри. Видра вдерлася у дім, Буде жити видра в нім.
|
|
| | |
Лілія | Дата: П'ятниця, 30-Листопада-2012, 00:16 | Повідомлення # 10 |
 Активний
| Ми вивчаємо букву З з (зе) Віршики Зайченят зима зустріла, Заметіллю забілила. Зорі зимні, як зернята! Заховались зайченята.
Зійди, зіронько-зірнице, Золотава зорянице, Завітай до нас в долину, Засіяй хоч на хвилину, Бо згубились зайченятка І не можуть знайти хатку.
Чистомовка Зу-зу-зу — погодуй козу. За-за-за — йди додому, коза. Зу-зу-зу — я їй сіна привезу. Зі-зі-зі — стрибаю на одній нозі.
|
|
| | |
Лілія | Дата: Середа, 05-Грудня-2012, 15:44 | Повідомлення # 11 |
 Активний
| Ми вивчаємо м’який знак Ь Вірші про м’який знак Ь Я – не шість! Я – м’який знак! Це повинен знати всяк. Я – не літера нова. Я пом’якшую слова. От наприклад: хміль і тінь, Півень, заєць, сіль і кінь. Далі сам подумай ти, Де ще знак м’який знайти.
Я в алфавіті – в кінці, В мене усміх на лиці. Не хизуюсь я, але… Вам без мене буде зле. Бо як тільки я у слові, Слово – м’якше для вимови.
Знак називається м’яким, Пом’якшує вимову ним. Це знає і маля – Бо слово пень чи слово день М’якенько вимовля.
Загадка Бігла буква Р, Впала і тепер Догори ногами Стала перед нами.
Я – не літера нова. Я пом'якшую слова. А у слові «олівець» - Забігаю аж в кінець.
Далі літера німа, В неї голосу нема, Та про її м’який характер Лине слава недарма (М’який знак) Джерело
|
|
| | |
Лілія | Дата: Понеділок, 10-Грудня-2012, 18:10 | Повідомлення # 12 |
 Активний
| Ми вивчаємо букву Б б (бе) Чистомовка У лісі гриби – би – би – би. Грали на трубі – бі – бі – бі . Виросла верба – ба – ба – ба . Побачила тебе – бе – бе – бе . Віршик Буква «Б», як бегемотик, Що вхопився за животик. Він морозива поїв, А тому і захворів.
|
|
| | |
Лілія | Дата: Субота, 15-Грудня-2012, 20:49 | Повідомлення # 13 |
 Активний
| ПРО СВЯТОГО МИКОЛАЯ Всі чекають Миколая, всі на світі — кожен край. Та не кожний, мабуть, знає, хто ж той добрий Миколай? Жив колись давно на світі десь у Азії юнак, Роздавав дарунки дітям той багатий одинак.
Бідним дітям у потребі дарувати він любив, Аж Господь Вседобрий в небі Миколая полюбив. Став єпископом всезнаним Миколай і чесно жив, Особливої пошани він у Бога заслужив.
Запитав Господь: «Що хочеш за свої заслуги ти?» — Хочу Господи, я дуже раз у рік на землю йти, Завітати в кожну хату, всіх вітати знов і знов, Чемним дітям роздавати подарунки, як любов.
І отак щоразу, діти, вам щороку Бог дає: Миколай мандрує світом — подарунки роздає. Він за них не хоче плати, лиш, як то велить Господь, — Батька, матір шанувати, рідну церкву і народ! Л. Полтава ВІН ХОДИТЬ Він ходить від хати до хати, Питається мами і тата, Чи є у вас чемна дитина, Дівчатко мале чи хлопчина? Для кожного має в торбинці Найкращі у світі гостинці. А хто без кінця бешкетує, Тим чортик лиш різки дарує. Синочку, лише пригадай, Це добрий Святий Миколай. С. Майданська
|
|
| | |
Лілія | Дата: Четвер, 20-Грудня-2012, 20:14 | Повідомлення # 14 |
 Активний
| Ми вивчаємо букву Г г (ге) та букву Ґ ґ (ґе) Загадки 1. Бджілкам — взяток, діткам — каша. Корівкам — поживна паша. (Гречка) 2. Біг кінь білобокий Через Дунай глибокий. Як упав — заіржав, Увесь світ задрижав. (Грім) 3. На хвилиночку у гості Я б до друзів покотився, Та прив’язаний за хвостик З того дня як народився. (Гарбуз) 4. То товщає, то худне, На весь дім голосить. (Гармошка) 5. Що дістає зубами потилиці? (Гребінець) 6. Крила в птаха не з пір’їн, А з паперу і з новин. Він щодня на диво-крилах Їх розносить по квартирах. (Газета) Віршики Глянь, Галинко! Гнате, глянь, Подивись, Ганнусю,— Буква «ге» гачком зігнулась, Як на груші гусінь!
Буква «ґе» з ріжком вгорі Посміхнулась дітворі: - В багатьох словах цікавих Я красуюсь, наче пава: ґрунт, і ґаблі, і ґирлиґа, ґуля, ґніт, дзиґар і дзиґа, ґаламаґа, Ґринджолята… Тож прийміть мене, малята. Придивляйтеся, вивчайте! Букву « ґе » не забувайте!
Сидить ґаздинечка на ґанку І ґазді ґудзик пришиває. Від ґавеняти ґава Ганка Нахабу ґедзя відганяє.
|
|
| | |
Лілія | Дата: П'ятниця, 11-Січня-2013, 14:28 | Повідомлення # 15 |
 Активний
| Ми вивчаємо букву Ч ч (че) Вірші про букву Ч Буква «Ч», Немов стілець. Догори лиш ніжки. Навіть з цифрою Чотири, Буква схожа Трішки.
БУКВА "Ч" Чаплі, Чайки і Чижі, Між собою не Чужі! Бо ім’я їх, кожен знає – Буква «Ч» розпочинає. Чаклун, Чари, Чарівник, Чай, Черешня і Часник. Чуб, Чебрець, слова чудові В українській, нашій мові! Щоб її Чудово знати, Букву «Ч» вже Час вивчати! автор: ВЕРЕСЮК Джерело
Гра «Додай слово Чу-чу-чу — калачі… (печу). Че-че-че — добре піч… (пече). Ча-ча-ча — дай скоріше… (калача). Чі-чі-чі — їж, будь ласка,… (калачі). Чи-чи-чи — ти на мене не… (кричи). Ач-ач-ач — ой, смачний… (калач)!
КАВА – ВА + ЛА + ЧІП – П = … (калачі)
|
|
| | |
Лілія | Дата: Четвер, 17-Січня-2013, 23:44 | Повідомлення # 16 |
 Активний
| Ми вивчаємо букву Й й (йот, ій) Віршики Чи то дощик ллє довкола, Чи лютує завірюха Буква Й ніде Й ніколи Не скидає капелюха.
Й - це йорж, маленька рибка, Має гострі поплавці І втікає дуже швидко - Вдержиш ти її в руці?
Йоржик з йоржиком дружив Йому ласти він купив. Йоржики сміялися. Йоржики раділи. Йоржики ті ласти Й разу не наділи.
Постривай! Розбив коліно? Часу марно не втрачай - Йод на рану наливай, Потім знову йди стрибай. Джерело
|
|
| | |
Лілія | Дата: Вівторок, 22-Січня-2013, 20:18 | Повідомлення # 17 |
 Активний
| Ми вивчаємо букву Х х (ха) Чистомовка Ха – ха - ха – яка хата чепурна. Ху – ху - ху – ми ходили по даху. Хи – хи - хи– потім підем гуляти. Хе – хе - хе – на вільсі листячко сухе. Ух – ух - ух – з тополі летить пух. Ах –ах - ах – а за нами летить птах. Скоромовка Хмаринки – пуховинки Химерні, волохаті, Вмостились на хвилинку У хлопчика на хаті. Віршик Біля хати у садочку Харитя хризантеми садила. Харитя ці квіти дуже хвалила. Хоч і холод, та цвіли, І весняні бачили сни.
|
|
| | |
Лілія | Дата: Понеділок, 28-Січня-2013, 21:33 | Повідомлення # 18 |
 Активний
| Ми вивчаємо букву Я я
ЯБЛУНЬКА В лісі яблунька, В лісі дичка, Рясно яблучок Невеличких. Плаче яблунька, Плаче дичка: — Родять яблучка, Звуть — кислички… Скоромовка Яблука на ярмарок В ящику везла, Яблука на ярмарку Швидко продала. Складіть нові слова, використовуючи перший склад кожного слова. 1) Яма, лини, народ. (Ялина) 2) Коло, море, рама. (Комора) • Буква я на початку слова та після голосного позначає два звуки [йа]. • Буква я після приголосного позначає звук [а] та м’якість попереднього приголосного.
|
|
| | |
Лілія | Дата: П'ятниця, 01-Лютого-2013, 15:25 | Повідомлення # 19 |
 Активний
| Ми вивчаємо букву Ж ж (же) Віршики Жабеня, жирафа й жук Мають спільний перший звук. Здогадалися який? [ж] — шиплячий і дзвінкий.
Жабка каже журавлю: “Будем дружно жити. Гратись в піжмурки люблю, Заховайся в жито”. Жук летів: “Жу-жу, жу-жу! Крильця я побережу. В жмурки хочу також гратись, Побіжу жу-жу ховатись”.
Скоромовка Жатка в полі жито жне, Жатку жайвір дожене.
Чистомовка Жа-жа-жа, жа-жа-жа — Жаба вгледіла… (вужа). Жі-жі-жі, жі-жі-жі — Він улігся на… (межі). Жи-жи-жи, жи-жи-жи — Каже жаба: не… (лежи)! Жу-жу-жу! Жу-жу-жу! — Ти зайняв усю… (межу)!
Метаграма • З «же» — у бджілки воно є, З «єс» — жиром вмить воно стає. (Жало — сало)
|
|
| | |
Лілія | Дата: Неділя, 03-Лютого-2013, 18:49 | Повідомлення # 20 |
 Активний
| Дидактичні ігри Здогадатись якого слова не вистачає у римованому рядку. Сійся жито і пшениця, - Буде дітям – … (паляниця) Для веселої малечі Бублик вигляне із … (печі) А рум’яний … (колобок) Скочить прямо на зубок. Виросте всього доволі На широкім житнім … (полі) Запеклося сонце в хлібі, Хто зростив його – … (спасибі).
Хто це? Що це? Рідна, лагідна, найдорожча – хто (Мама) Запашний, білий, смачний – що? (Хліб) Білий, холодний, пухкий - Біле, солодке, соковите - Пухнаста, руда, хитра- Нова, цікава, бібліотечна- Зелена, висока, новорічна- Весняний,сонячний,теплий -
Доповни речення влітку листочки на деревах зелені, а восени… трава літом …, а восени… влітку сонечко…, а восени ….
|
|
| | |
Лілія | Дата: Вівторок, 05-Лютого-2013, 23:11 | Повідомлення # 21 |
 Активний
| Ми вивчаємо букву Ш ш (ша)
Скоромовка Шпак шуліці каже гнівно: - Шершень захопив шпаківню. Швидше шибеника гнати, Шпаченят обороняти. Віршики Комиші шумлять: шу-шу, Букву я нову пишу. Три стовпці, внизу межа, От і вийшла буква "ша". Пригадайте, друзі, вмить, Як пшениченька шумить? - Ш-ш-ш-ш-ш-ш-ш-ш-ш-ш. Як шумлять у птаха крила? -Ш-ш-ш-ш-ш-ш-ш-ш-ш-ш-ш. В морі синьому вітрила? -Ш-ш-ш-ш-ш-ш-ш-ш-ш-ш-ш. Вітер з гаєм розмовляє? - Ш-ш-ш-ш-ш-ш-ш-ш-ш-ш-ш. Поміж листячком гуляє? -Ш-ш-ш-ш-ш-ш-ш-ш-ш-ш-ш. Чистомовка Ше-шо-шу-ша -гарна осінь наша. Ши-ше-шо-шу- шишок з лісу наношу. Ош-иш-іш-уш- назбираєм жовтих груш. Аш-еш-ош-іш- хто до дерева скоріш?
|
|
| | |
Лілія | Дата: Понеділок, 11-Лютого-2013, 17:22 | Повідомлення # 22 |
 Активний
| Ми вивчаємо букву Ц ц (це) Віршик Цапок водицю п'є з цеберка, Скубе травицю на лужку. Солодкий цукор чи цукерка Це теж цапкові до смаку. Чистомовка Ца-ца-це - курка знесла яйце. Цу-ци-ці - знайдемо наші ножиці. Цо-це-цу - дорога до палацу. Цо-ці-ця - широка вулиця. Ель-ець-ець - кольоровий олівець. Аць-оць-иць - ми наїлись полуниць. Скоромовка Цоки-цоки-цок копитця, Це цапок йде до криниці. Працьовитим цапенятам Принесе водиці тато. (Леся Вознюк)
|
|
| | |
Лілія | Дата: Вівторок, 12-Лютого-2013, 22:51 | Повідомлення # 23 |
 Активний
| Ми вивчаємо букву Ї ї Вірші «І» без «Ї» не ступить кроку, Поміж ними свар нема, «І» до «Ї» моргає оком, «Ї» у відповідь – двома.
Ранні птахи солов’ї, Покажіть нам букву Ї! Буква Ї така ж, як І, Тільки крапок зверху дві.
|
|
| | |
Лілія | Дата: Субота, 16-Лютого-2013, 11:02 | Повідомлення # 24 |
 Активний
| Ми вивчаємо букву Ю ю Віршики Буква ця усім відома: Перед Я вона стоїть. В ній дві палички і коло — Згогадаєтесь умить. Є ця буква в слові "Юля", І в словах "сміюсь", "стою". Ой, яка ж вона красуня, Ця чудова буква Ю.
Юля, Юра і Юхим Люблять танцювати. І подобаються всім Молодці - малята.
У юрбі малих звірят Коза кличе козенят: - Козю, козю, козюні, Ходіть їстоньки до клуні, Беріть друзів із собою, В мене юшка з лободою.
|
|
| | |
Лілія | Дата: Неділя, 24-Лютого-2013, 20:58 | Повідомлення # 25 |
 Активний
| Ми вивчаємо букву Щ щ (ща) Букві Щ сказала Ш: — Ти стрибаєш, як лоша. Я на тебе дуже схожа, Хоч стрибати так не можу... — А відгадка тут проста: Я — з хвостом, Ти — без хвоста. Ігор Січовик
Щиглик на кущі сидів, На обід він борщик їв. Ну, а потім на десерт Він отримав ще й щербет.
|
|
| | |
Лілія | Дата: Субота, 02-Березня-2013, 07:49 | Повідомлення # 26 |
 Активний
| Ми вивчаємо букву Ф ф (еф)
Віршики На майдані де фонтан У футбола грав фазан. Був би класний футболіст - Заважає пишний хвіст.
Малий Федір малював Фарби різні діставав: Фіолетова - віночки, А жовтенька - колосочки.
|
|
| | |
Лілія | Дата: Понеділок, 11-Березня-2013, 21:55 | Повідомлення # 27 |
 Активний
| Апостроф Я [size=7]такий же, як знак розділовий, і відомий шкільній дітворі. Та в словах української мови Я пишусь не внизу, а вгорі. Спробуй лиш написати “ім’я” – Зразу стану потрібним і я![/size] Загадки Я є у п’явці, у в’юні, Я є у риб’ячій сім’ї, Але в воді мене немає. Скажіть, хіба таке буває?
Я не риба і не птах. Є в ганчір’ї, в реп’яхах. Я не звір і не людина, Але зна мене дитина.
[size=7][/size]
|
|
| | |
Лілія | Дата: Субота, 27-Липня-2013, 09:14 | Повідомлення # 28 |
 Активний
| Я не риба і не птах. Є в ганчір’ї, в реп’яхах. Я не звір і не людина, Але зна мене дитина.
|
|
| |
|